Je-li zdravá maďarská zelenina?
Tuto otázku si zcela jistě položí mnoho turistů "brouzdajících" po nejrůznějších zeleninových a ovocných trzích v Budapešti a v městech Maďarska. Tato otázka je ještě mnohem více aktuálnější po známé události bakterie neznámého původu v Německu. S čistým svědomím můžeme odpovědět každému, kdo neodolá pestrobarevnému sortimentu zboží na trzích: Ano, maďarská zelenina je zdravá. Je-li stejně tak zdravá zelenina prodávaná v supermarketech – tak za to už bychom ruku do ohně raději nedali…
Toto ví dobře každý Maďar, a proto nakupuje většina Maďarů na trzích, kterých je v Maďarsku mnoho. Dá se říci, že každý obvod má svůj vlastí trh se zeleninou a ovocem, ale obvykle nabízejí i jiné potraviny. V Maďarsku se pomalu začíná vyvíjet síť prodejen, kde mohou prodávat jen prvovýrobci. Na trzích nedominují blízkovýchodní obchodníci, ale maďarští prvovýrobci, kteří prodávají ovoce a zeleninu - tu si vypěstovali sami na svých zahradách či pozemcích. Jsou to usměvavé babičky a dědečkové, ale možná již s nimi prodávají jejich děti či vnoučata. Právě tyto prodejce vyhledávají Maďaři, a to ze dvou důvodů: oni budou na těchto trzích jak v současnosti, tak i v budoucnu a jejich výrobky jsou velice kvalitní. Není každá paprika jako paprika, ale paprika prvovýrobce bude chutnat opravdu, jako ta pravá paprika na kterou jsme si v dětství zvykli…
Musíme zde dodat, že na těchto trzích se prodávají většinou i opravdové mléčné výrobky – tedy které ještě mají něco společného s krávou nebo s kozou. Téměř na každém trhu najdete i vajíčka, které vytáhli zcela určitě předchozí den ze slámy z pod drůbeže, která byla mimochodem krmena kukuřicí vypěstovanou majitelem. Můžete si zde vybrat i z výběru masových výrobků, které jsou nezbytné v maďarské kuchyni, na které zanechala stopy doba turecká. O maďarské kuchyni však napíšeme možná něco příště.